فهرست مطالب
- سلولیت چیست و چگونه ایجاد میشود؟
- علل ایجاد سلولیت
- درجات و شدت تجمع تودهی چربی
- چگونه میتوان از شر سلولیت خلاص شد؟
- درمانهای پزشکی
- کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز
- آمپولهای رفع سلولیت
- مزوتراپی
- میکرودرم ابریژن
- اندرمولوژی
- درمان سلولیت با لیزر
- درمانهای خانگی قاتل سلولیت
- تمرینات ورزشی
- ماساژ تراپی
- تغییر سبک زندگی
- اسکراب بدن برای درمان سلولیت
- اسکراب ضد سلولیت قهوه و روغن زیتون
- اسکراب قهوه و روغن نارگیل
- اسکراب شکر قهوه ای و نمک دریایی
- در پایان؛
- سؤالات متداول
- درمانهایی که ادعا میکنند “در یک هفته از شر سلولیت خلاص شوید” واقعی است؟
- لیزر بهتر است یا مزوتراپی؟
- سریع ترین راه برای از بین بردن سلولیت چیست؟
- راهی برای جلوگیری از ایجاد سلولیت وجود دارد؟
سلولیت (به انگلیسی: Cellulite) عارضهی پوستی است که به دلیل تجمع چربی در زیر پوست به وجود میآید. بر طبق مطالعات از هر 10 زن 9 نفر را درگیر کرده و ظاهری ناخوشایند در ران پا، باسن وشکم ایجاد میکند. عوامل زیادی از جمله ژنتیک، هورمونها و افزایش سن باعث بروز آن میشوند. تبلیغات بسیاری از سوی کلینیکها وشرکتهای مختلف در مورد درمان قطعی سلولیت منتشر میشود که گاه گرانقیمت و زمانبر است. در این مقاله از وبلاگ میس و مستر میخواهیم ببینیم سلولیت چیست؟ و چگونه ایجاد میشود و آیا واقعا درمان قطعی برای آن وجود دارد یا تنها با تغییر در سبک زندگی میتوان از ظهورش جلوگیری کرد.
سلولیت چیست و چگونه ایجاد میشود؟
سلولیت عدم تعادل در توزیع چربی زیر سطح پوست شما است که ظاهری شبیه پوست پرتقال یا پنیر کاتیج به خود میگیرد. این عارضه بیشتر در ناحیه باسن، ران، و شکم دیده میشود. در برخی موارد، می تواند روی سینهها و بازوها نیز ظاهر شود.
سلولیت زمانی اتفاق میافتد که توده چربی به سطح پوست فشار میآورد. این تجمع سلولهای چربی باعث برآمدگی، چروکیدگی یا فرورفتگی پوست و ایجاد اختلال در خونرسانی میشود.
سلولیت تنها افرادی که از چاقی و اضافه وزن رنج میبرند را تحت تأثیر قرار نمیدهد، بلکه افراد دارای وزن نرمال نیز ممکن است دچارش شوند، زیرا لزوماً یکی از عوارض چاقی یا اضافه وزن نیست، اما درصد ظهور آن در کسانی که اضافه وزن دارند بیشتر از دیگران است. و تلاش برای کاهش وزن می تواند به کاهش سلولیت کمک کند.
درصد بسیار زیادی از زنان در سراسر جهان از سلولیت رنج میبرند، اما این بدان معنا نیست که در مردان وجود ندارد، حتی اگر میزان شیوع آن در بین آنها پایین باشد.
با نزدیک شدن به یائسگی، ترشح استروژن در بدن زنان کاهش پیدا میکند. از 25 تا 35 سالگی است که سلولیت را در بدن خود میبینید و ممکن است دچار افسردگی و کمبود اعتماد به نفس شوید. استروژن بر رگهای خونی تأثیر میگذارد. هنگامی که ترشح استروژن کمتر باشد، عملکرد گیرندههای عروق خونی در رانها دچار مشکل شده، بنابراین گردش خون در این قسمت کمتر میشود.
با کاهش گردش خون، اکسیژن و مواد مغذی کمتری به آن ناحیه میرسد و سنتز کلاژن که برای حفظ کشسانی پوست مهم است کاهش مییابد. سلولهای چربی شروع به بزرگتر شدن میکنند، و تبدیل به چربی ناهموار معروف به سلولیت میشوند.
همچنین بافت پوست زنان با مردان متفاوت است، زیرا سلولهای چربی و بافتهای همبند در زنان بهصورت عمودی قرار گرفتهاند، در حالی که در مردان بهصورت بافت متقاطع یافت میشوند.
بیشتر بخوانید: کلاژن چیست؟ کلاژن اکسیر جوانی پوست
علل ایجاد سلولیت
علت دقیق به وجود آمدن سلولیت هنوز مشخص نیست اما تجمع چربی در زیر پوست یکی از مهمترین آنهاست، اما این تجمع ممکن است ناشی از عوامل زیاد دیگری باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- سبک زندگی ناسالم و کمبود فعالیت بدنی، سوء تغذیه و رژیمهای غذایی نامتعادل.
- تغییرات هورمونی در بدن که در دوران بارداری یا یائسگی رخ میدهد.
- متابولیسم کند، یعنی زمانی که متابولیسم یا فرآیندهای کاتابولیزاسیون غذا و تبدیل آن به انرژی کمتر از میزان معمول باشد، زیرا این امر یا به دلیل بیماریهای خاص یا در نتیجه پیروی از یک رژیم غذایی ناسالم اتفاق میافتد.
- خشکی پوست و میزان چربی بدن نیز در بروز سلولیت نقش دارد.
مطالعات نشان می دهد که عادات سبک زندگی نادرست میتواند سلولیت را بدتر کند. مثالها عبارتند از:
عدم فعالیت بدنی: این امر باعث تضعیف عضلات و کاهش اکسیژن رسانی به بافت چربی میشود.
مصرف زیاد الکل: الکل می تواند باعث کم آبی بدن و ذخیره نامناسب چربی شود.
سیگار کشیدن: سیگار شما را در معرض رادیکال های آزاد بیشتری قرار میدهد و بر گردش خون نیز تاثیر میگذارد.
تغذیه نامناسب: مصرف بیش از حد چربی ها، نمک و مواد نگهدارنده منجر به اختلالات متابولیک و ایجاد و تشدید سلولیت میشود.
درجات و شدت تجمع تودهی چربی
سلولیت به سه درجه شدت طبقه بندی میشود:
درجه اول: کمترین شدت را دارد و مشکل عمدهای را نشان نمیدهد، زیرا سلولیت با چشم غیر مسلح دیده نمیشود، اما با بررسی دقیق سلول ها در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است.
درجه دوم: در حد متوسط است و پوست در این حالت تفاوت رنگ و قابلیت ارتجاعی کمتری نسبت به سایر نواحی بدن دارد.
درجه سوم: حالت شدید است و پوست به صورت ناهموار مانند پوست پرتقال ظاهر میشود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد.
نوع دیگری از سلولیت وجود دارد که به سلولیت مایع یا آبکی معروف است، شیوع کمتری دارد اما درمان آن سختتر است. سلولیت مایع در اثر احتباس مایعات در بدن به ویژه در زیر پوست ایجاد میشود و بر گردش خون و فرآیند چربی سوزی تأثیر منفی میگذارد.
این نوع عمدتاً پاها و رانها را درگیر کرده و ظاهری شبیه خمیر دارد. همچنین ممکن است باعث تورم پاها و رگهای خونی شود.
تحقیقات پزشکی همچنین نشان داده است که عوامل زیر با تشدید حالت سلولیت مرتبط هستند:
- هورمونهایی مانند استروژن، انسولین، نوراپی نفرین و پرولاکتین به طور فعال به تشکیل سلولیت کمک میکنند زیرا باعث متورم شدن سلولهای چربی میشوند و آنها را بیشتر نمایان میکنند.
- عامل سن نیز باعث نازک شدن پوست و از دست دادن خاصیت ارتجاعی آن است که به وضوح تشکیل سلولیت را شدت میبخشد.
- عوامل ژنتیکی توزیع چربی زیر جلدی، بافت پوست، ساختار و نوع بدن را تعیین میکنند. همه این عوامل روی ظاهر و شدت سلولیت تاثیر میگذارد.
چگونه میتوان از شر سلولیت خلاص شد؟
اضطراب و افسردگی ناشی از تجمع تودههای چربی و ظاهر ناخوشایند سلولیت برای برخی از تولیدکنندگان محصولات آرایشی وبهداشتی، پزشکان و کلینیکهای مراقبتهای زیبایی به معنای درآمدهای کلان است. مجموعهای از محصولات و درمانها نوید از بین بردن چربیهای تودهای روی رانها، پایین بدن، بازوها و شکم را میدهند، اما واقعیت این است یک قاتل معجزهآسا برای سلولیت هنوز کشف نشده است.
درمانهای موضعی مانند کرمهای رفع سلولیت ممکن است به کاهش شدت آن کمک کند، اما اثرات آن ممکن است طولانی مدت نباشد. برای حفظ نتایج باید روزانه محصول را مصرف کنید. بعضی کرمها اثر سفتکنندگی پوست دارند که باعث میشود پوست صافتر به نظر برسد. آنها همچنین با رطوبترسانی به پوست ظاهر سلولیت را بهبود میدهند.
کرمهای رفع سلولیت حاوی 0.3 درصد رتینول ممکن است با ضخیم کردن لایه بیرونی پوست، ظاهر سلولیت را کاهش دهند. برای مشاهده نتایج باید روزانه به مدت شش ماه یا بیشتر از این کرمها استفاده کنید.
به یاد داشته باشید رتینول ممکن است باعث ایجاد حساسیتهای پوستی مانند خشکی، قرمزی و پوستهپوسته شود. همچنین پوست شما را در برابر خورشید آسیبپذیرتر میکند.
درمانهای پزشکی
برخی داروهای پزشکی خوراکی یا تزریقی کشف شدهاند که میتوانند برای کاهش اندازه سلولهای چربی در بافت همبند مؤثر باشند، اما این داروها اثربخشی نهائی و قطعی نشان ندادند، اگرچه در برخی موارد برای تحریک گردش خون موفق بودند.
دیگر درمانهای پزشکی برای خلاصی یا بهبود ظاهر سلولیت به این ترتیب است:
کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز
کرایولیپولیز یا کول اسکالپتینگ یک روش غیرتهاجمی است که سلولیت را با از طریق انجماد سلولهای چربی زیر پوست از بین برده و به بهبود ظاهر پوست در قسمت ران و باسن کمک میکند. این باعث میشود سلولهای چربی بافت خود را از دست داده و محتویات آنها جذب بدن شود. چندین جلسه درمان برای حل کردن یک اینچ چربی مورد نیاز است. ممکن است سه تا چهار ماه طول بکشد تا شاهد کاهش محسوس سلولیت باشیم.
آمپولهای رفع سلولیت
آمپولهای رفع سلولیت موادی هستند که از طریق یک سوزن کوچک در زیر پوست تزریق میشوند. نمونه های تزریقی مورد استفاده برای درمان سلولیت عبارتند از:
کلستریدیوم هیستولیتیکوم (Xiaflex): این آنزیم فیبرهای سفت کننده را آزاد، تجمع سلول های چربی را بهبود بخشیده و رشد کلاژن جدید را تحریک میکند. این ماده تزریقی می تواند باعث مقداری کبودی شود.
هیدروکسی آپاتیت کلسیم (CaHa): این پرکننده پوستی پوست را حجیم و صاف میکند.
میکروسفرهای پلی ال لاکتیک اسید: این نوع دیگری از پرکننده های پوستی است که میتواند به اصلاح اسکار، چین و چروک و سلولیت کمک کند.
مزوتراپی
مزوتراپی یک نوع درمان موثر تزریقی است که انواع مختلف دیگر آن برای موارد زیر استفاده میشود:
- افتادگی پوست
- جای زخم
- آکنه
- کاهش چربی
بیشتر بخوانید: مزونیدلینگ چیست و چه مزایا و عوارضی برای پوست صورت دارد؟
مزوتراپی درمانی است که به وسیله تزریق برخی از مواد زیر پوست مانند ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه به جوانسازی پوست و کانتورینگ بدن کمک میکند.
معمولاً از هفت تا دوازده جلسه 10 تا 30 دقیقهای برای تکمیل درمان مزوتراپی، بسته به ویژگیهای فردی و ناحیهای که باید درمان شود، مورد نیاز است. بنابراین، کل درمان مزوتراپی طی دو یا سه هفته انجام میشود.
میکرودرم ابریژن
در این درمان از اکسید آلومینیوم یا کریستال های نمک برای لایهبرداری پوست استفاده میشود. این ذرات ریز به آرامی پوست پیر را لایه برداری میکنند و سلول های جدید پوست را تحریک میکنند. برای نتیجهگیری بهتر به چندین جلسه درمان نیاز خواهید داشت.
اندرمولوژی
Endermologie یک درمان اسپا است که در آن ماساژ عمیق دریافت میکنید در حالی که پوست شما با ابزاری شبیه به خلاء بلند میشود. برای مشاهده نتایج به چندین جلسه نیاز دارید که ممکن است تا 12 ماه ادامه داشته باشد. این ماساژ عمیق ممکن است مقداری کبودی ایجاد کند.
درمان سلولیت با لیزر
درمان سلولیت با لیزر یکی از بهترین و پرطرفدارترین روشها است، زیرا علاوه بر ایمنی کامل و عوارض کم، نتایج طولانیمدت فوقالعادهای به همراه دارد.
اشعه لیزر با شکستن بافت چربیها سلولیت را از بین میبرد و باعث ترشح کلاژن بیشتری در زیر سطح پوست بیرونی میشود و به این ترتیب پوست به طور طبیعی سفت شده ظاهر سالمتری خواهد داشت. فرد باید بسته به درجه سلولیت و پیشرفت عارضه تعدادی جلسات را که پزشک تعیین میکند انجام دهد تا به نتیجه رضایت بخشی برسد.
درمانهای خانگی قاتل سلولیت
چندین درمان خانگی محبوب برای درمان سلولیت وجود دارد، اما بسیاری از آنها فاقد شواهد علمی هستند. این درمانهای خانگی ممکن است به عنوان بخشی از یک روال مراقبت از خود و بهبود شیوه زندگی و عادات ورزشی شما مورد استفاده قرار گیرد و در نهایت منجر به بهبود سلولیت شود.
تمرینات ورزشی
ورزش میتواند به کاهش چربی بدن کمک کند. برنامه ورزشی را انتخاب کنید که ترکیبی از تمرینات هوازی و تمرینات قدرتی باشد. این به شما کمک میکند تا چربی بدن را بسوزانید و عضلات خود را تقویت کنید. امکان ظهور سلولیت در بدن عضلانی کمتر است.
یک برنامه تمرینی داشته باشید که بر روی نواحی از بدن شما که مستعد ابتلا به سلولیت هستند تمرکز کند.
ماساژ تراپی
ماساژ دادن ناحیهای که محل تجمع بیشتر چربیهاست به طور منظم میتواند به کاهش سلولیت کمک کند و اگر به طور صحیح و مداوم انجام شود، ممکن است به طور کلی سلولیت را درمان کند. ماساژ تخلیه لنفاوی را بهبود میبخشد و حالت ارتجاعی پوست را حفظ میکند و در نتیجه حفرهها و تودههای سلولیت کمتر میشوند.
تغییر سبک زندگی
رژیم غذایی شما ممکن است بر سلولیت تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید. یک رژیم غذایی سالم به شما در حفظ وزن سالم کمک کند. غذاهای فرآوری شده و با قند بالا را که می توانند منجر به تجمع سموم و چربی در بدن شوند، کاهش دهید و مواد غذایی حاوی فیبر را بیشتر مصرف کنید.
کمبود آب نیز به تجمع چربی زیر پوست و از دست دادن کلاژن منجر میشود. آب سمومی که میتوانند باعث سلولیت شوند را از بدن دفع و سمزدایی میکند. توصیه میشود که زنان حداقل 9 فنجان آب در روز بنوشند.
بیشتر بخوانید: برنامه رژیم پاکسازی بدن 3 و 7 روزه با مشورت متخصصان تغذیه
اسکراب بدن برای درمان سلولیت
پایه اصلی اسکرابهای بدن قهوه است زیرا کافئین فواید متعددی برای پوست دارد:
- رگ های خونی را گشاد و جریان خون و گردش خون را بهبود میبخشد.
- با تحریک سیستم لنفاوی دفع آب اضافی و سموم را تسریع میکند.
- به بهبود بافت پوست کمک میکند.
انجام اسکراب بدن با روغن های آبرسان وترکیبات طبیعی در خانه علاوه بر بهبود ظاهر پوست و حفظ شادابی و درخشندگی آن سلولیت را نیز کاهش میدهد. در اینجا چند اسکراب خانگی مفید در درمان سلولیت را به شما معرفی میکنیم که به راحتی در خانه قابل تهیه است.
اسکراب ضد سلولیت قهوه و روغن زیتون
این اسکراب ساده برای بهبود سلولیت تنها از دو ماده در دسترس و ارزان تشکیل میشود: قهوه و روغن زیتون.
طرز تهیه: 1 قاشق غذاخوری تفاله قهوه را با 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و هم بزنید تا خمیر یکدست شود.
مخلوط را روی نواحی تجمع چربی مانند ران پا، شکم و باسن بمالید و با حرکات دایره ای به مدت پنج تا ده دقیقه ماساژ دهید. سپس با آب ولرم بشویید.
اسکراب قهوه و روغن نارگیل
اگر روغن زیتون در دسترس نبود میتوانید از روغن نارگیل استفاده کنید.
طرز تهیه: ۱ فنجان روغن نارگیل را حرارت دهید تا آب شود. پس از آنکه کمی خنک شد ۱ فنجان تفاله قهوه، ۲/۳ فنجان شکر و ۲ قاشق غذاخوری عصاره وانیل را اضافه و مخلوط کنید تا مواد به خوبی ترکیب شوند.
شکر به از بین بردن سلول های مرده پوست کمک میکند، قهوه گردش خون و حذف سموم را بهبود می بخشد و روغن نارگیل پوست را آبرسانی میکند. عصاره وانیل برای رایحه مطبوع به این اسکراب افزوده میشود که به دلخواه قابل حذف است.
اسکراب شکر قهوه ای و نمک دریایی
شکر و نمک ترکیبات درشتی هستند و نیاز به افزودن روغن کافی دارند تا اطمینان حاصل شود پوست را تحریک نمیکنند. این اسکراب برای افرادی که پوست حساسی دارند توصیه نمیشود.
طرز تهیه: 1 فنجان شکر قهوه ای، 1 فنجان نمک دریا، 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون، 2 قاشق غذاخوری عسل، 2 قاشق غذاخوری عصاره وانیل (برای رایحه مطبوع) و 2 قاشق غذاخوری آب لیمو را با هم مخلوط کنید.
آب لیمو پوست را روشن میکند، بنابراین اگر نمیخواهید اثر روشنکننده داشته باشد، میتوانید آن را حذف کنید.
اسکراب را روی پوست مرطوب بمالید و با حرکات دایرهای ماساژ دهید. بگذارید 5 تا 10 دقیقه بماند و سپس با آب ولرم بشویید.
در پایان؛
برای خلاصی از شر ظاهر نامطلوب پوست ران پا و شکم و نواحی دیگر بدن که در اثر تجمع توده چربی و سلولیت ایجاد میشود در ابتدا درمانهای کمخطر و کمهزینه خانگی را امتحان کنید. ورزش منظم و داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل ممکن است به کاهش ظاهر کلی سلولیت کمک کند.
همیشه به یاد داشته باشید برای مراقبت از پوست بدن و صورت خود بهتر است محصولات با کیفیت زیبایی را از سایتهای معتبر خرید لوازم آرایشی و بهداشتی مانند میس و مستر تهیه کنید.
چنانچه روشهای غیرپزشکی کارساز نبود و سلولیت در بدن شما تشدید شد با پزشک، جراح پلاستیک یا متخصص پوست در مورد نتیجه دلخواه خود و اقداماتی که قصد انجام آن را دارید صحبت کنید. آنها میتوانند به شما در تعیین موثرترین درمان مشاوره بدهند.
سؤالات متداول
درمانهایی که ادعا میکنند “در یک هفته از شر سلولیت خلاص شوید” واقعی است؟
شما نمیتوانید در یک هفته از شر سلولیت خلاص شوید، صرف نظر از تبلیغاتی که برای بعضی روشها یا محصولات میبینید.
لیزر بهتر است یا مزوتراپی؟
ترکیب لیزر و مزوتراپی به همراه ماساژ و رعایت رژیم غذایی میتواند بهترین نتیجه را به همراه داشته باشد.
سریع ترین راه برای از بین بردن سلولیت چیست؟
سریع ترین راه برای خلاص شدن از شر سلولیت از طریق روش های پزشکی مانند لیزر درمانی، ماساژ مکانیکی با کمک خلاء، سابمیشن یا امواج صوتی است. با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین راه را به شما معرفی کند.
راهی برای جلوگیری از ایجاد سلولیت وجود دارد؟
سبزیجات، و میوههای حاوی فیبر را در برنامه غذایی خود بگنجانید و آب کافی بنوشید، آنتی اکسیدان های قوی نقش مهمی در حفظ سلامت پوست و محافظت از آن در برابر افتادگی و ترک خوردن دارند. همچنین ورزش منظم وترک سیگار و الکل تا حد زیادی به سفت شدن بدن و جلوگیری از افتادگی و سلولیت کمک میکند.