پی آر پی (PRP) چیست؟ پلاکت درمانی چه تاثیری دارد

پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت یکی از جدیدترین روش‌های درمانی است که برای برطرف کردن مشکلات پوستی و جوانی آن استفاده می‌شود. در این روش ماده‌ای به پوست تزریق می‌شود که از خون شما جدا شده است؛ به همین دلیل عوارض جانبی آن بسیار کم است.

از این روش درمانی نه تنها برای حل مشکلات پوستی، بلکه برای درمان آسیب‌های مفصلی، پارگی تاندون و رباط‌ها، جراحی‌های فک و دندانپزشکی هم استفاده می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این روش درمانی در ادامه این مقاله با میس و مستر همراه باشید.

پی آر پی چیست؟

پی آر پی

پی آر پی یا PRP (Plasma Rich Platelet) به معنی پلاسمای غنی از پلاکت است و به ماده تزریقی در این روش گفته می‌شود. درواقع PRP (پی آر پی) یک ماده بیولوژیکی است که از خون با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ تهیه می‌شود. این ماده بیولوژیکی حاوی مواد مختلفی مثل فاکتورهای رشد، سیتوکین‌ها، پروتئین‌ها و مواد مفید دیگری است.

اصطلاح پی آر پی، برای اولین بار در 1954 توسط کینگسلی استفاده شد. کیگسلی برای درمان کمبود پلاک‌های خونی از این روش استفاده کرد. در سال 1986 برای اولین بار از این روش درمانی برای درمان مشکلات پوستی استفاده شد. نتایج چشمگیر باعث شد تا از این روش برای حل مشکلات پزشکی و دندانپزشکی بیشتر استفاده شود.

پلاسمای غنی از پلاکت، دو بخش اصلی دارد، پلاسمای خون و پلاکت‌ها. پلاکت‌ها نوعی سلول‌های خونی هستند که در سرتاسر بدن وجود دارند. عمکرد اصلی این سلول‌ها، ایجاد لخته و پیشگیری از خونریزی است؛ اما فاکتورهای رشدی دارند که می‌تواند تولید سلول‌های جدید را برای ترمیم و بازسازی بافت‌های مختلف تحریک کند.

PRP چه کاربردهایی دارد؟

تزریق پی آر پی برای درمان بسیاری از مشکلات عضلانی، اسکلتی و زیبایی استفاده می‌شود. از جمله مهم‌ترین کاربردهای این تزریق باید به موارد زیر اشاره کرد:

درمان ریزش مو در زنان و مردان

پی آر پی مو یک روش موثر برای درمان ریزش مو در زنان و مردان است. این روش می‌تواند به رشد مجدد موها هم کمک کند. برخی از متخصصان پوست اعتقاد دارند، انجام این روش بعد از کاشت مو باعث تحریک رشد موها و نتیجه‌گیری بهتر می‌شود.

افزایش سرعت بهبودی بعد از جراحی

پزشکان از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت برای افزایش سرعت بهبودی بعد از جراحی به خصوص عمل‌های فک و پلاستیک استفاده می‌کنند. تزریق این ماده، به بهبود عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها کمک بسیاری می‌کند و دوران نقاهت را کاهش می‌دهد.

درمان آرتروز

درمان آرتروز

تحقیقات نشان داده است که از PRP می‌توان به عنوان درمانی برای کاهش درد و سفتی مفاصلی که درگیر آتروز هستند، استفاده کرد. تزریق این ماده به محیط مفصل باعث کاهش التهاب می‌شود.

جوانسازی پوست

پی آر پی صورت باعث می‌شود که تولید کلاژن در پوست تحریک شود. کلاژن تولید شده باعث جوانی پوست و از بین رفتن چین و چروک‌ها می‌شود. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت، یک روش کم‌تهاجمی و موثر برای از بین بردن چروک‌های پنچه کلاغی اطراف چشم است.

درمان لک‌ها و ملاسما

درمان لک‌های مقاوم و ملاسما (لک‌های دوران بارداری) یکی دیگر از کاربردهای پی آر پی در حوزه زیبایی است. تزریق ماده PRP به پوست باعث تحریک تولید پروتئین فیبروبلاست می‌شود. این پروتئین نقش مهمی در کنترل ایجاد لک‌ها دارد. اثر ضدالتهابی و تحریک تولید پروتئین‌های زمینه پوست از دیگر فواید این روش زیبایی برای روشن کردن پوست است.

درمان پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که باعث التهاب پوست در نقاط مختلف بدن می‌شود. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت به نواحی دارای التهاب باعث بهبود کشسانی پوست و کاهش پوسته‌پوسته شدن آن می‌شود. برای درمان این مشکل پوستی، متخصصان، تزریق پی آر پی را همراه سایر داروهای موثر تجویز می‌کنند.

حل مشکل اختلال التهابی ناخن

اختلال التهابی ناخن که به آن پسوریازیس ناخن هم گفته می‌شود، یک بیماری خودایمنی است که در آن ناخن‌ها تغییر رنگ می‌دهند و لایه‌لایه می‌شوند. این بیماری باعث می‌شود که برخی قسمت‌های کوتیکول اطراف ناخن ضخیم‌تر شوند. تزریق پلاسمای جدا شده از خون می‌تواند به درمان این بیماری کمک کند.

مزیت‌های انجام این روش درمانی و زیبایی چیست؟

مزیت های روش پی آر پی

روش پی آر پی مزایای زیادی دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کرد:

  1. یک روش طبیعی است؛ چون محلول تزریقی از خون شما تهیه می‌شود.
  2. نیاز به جراحی وجود ندارد.
  3. زمان مورد نیاز برای انجام آن کمتر از یک ساعت است.
  4. نتایج حاصل از آن ماندگاری زیادی دارد.
  5. احتمال ایجاد واکنش‌های آلرژیک بسیار کم است.
  6. یک روش ایمن برای از بین بردن تیرگی و چروک اطراف چشم است.
  7. باعث تحریک پاسخ ایمنی طبیعی بدن می‌شود.

پی آر پی چگونه انجام می‌شود؟

پی آر پی چگونه انجام می‌شود

برای انجام پی آر پی ابتدا از بازوی شما خون گرفته می‌شود؛ به همین دلیل بهتر است قبل از انجام این کار، آب کافی بنوشید و یک وعده غذایی سالم مصرف کنید. خون گرفته شده به لوله آزمایش منتقل می‌شود. 

لوله آزمایش به دستگاه سانتریفیوژ منتقل می‌شود. سانتریفیوژ دستگاهی است که با سرعت زیادی می‌چرخد و باعث می‌شود که اجزای مختلف خون از هم جدا شوند. همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید، بعد از سانتریفیوژ خون به سه بخش تقسیم می‌شود.

برای تهیه ماده تزریق، دو بخش بالایی جدا و به آن‌ها ماده ضد انعقاد خون اضافه می‌شود. بخش پایینی که شامل گلبول‌های قرمز است نباید وارد محلول PRP شود؛ چون التهاب ایجاد می‌کند. بعد از خالص‌سازی محلول، این ماده به سرنگ مخصوص تزریق منتقل می‌شود. برای تزریق پلاسمای غنی از پلاکت به مفاصل، رباط‌ها و تاندون‌ها از سوزن‌های مخصوصی استفاده می‌شود تا ماده دقیقا به محل مورد نظر و بافت‌های آسیب‌دیده برسد. در استفاده از پلاسمای خالص شده برای رفع مشکلات پوست و مو، معمولا از سوزن‌های ظریف استفاده می‌شود تا دردی برای بیمار ایجاد نشود.

ماندگاری اثرات این روش چقدر است؟

ماندگاری اثرات پی آر پی

نتایج حاصل از انجام پی آر پی، حدود سه تا چهار هفته بعد از حداقل یه بار تزریق ظاهر می‌شوند؛ اما تاثیر آن‌ها طولانی مدت است. بسته به توانایی بدن شما در ترمیم بافت، وضعیت سلامت خون و میزان آسیب‌های بافتی، نتایج انجام این روش درمانی و زیبایی بین 12 تا 18 ماه ماندگاری دارند.

آیا انجام این روش زیبایی هزینه زیادی دارد؟

هزینه روش پی آر پی نسبت به جراحی‌های زیبایی کم‌تر است؛ به همین دلیل صرفه اقتصادی زیادی دارد. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت می‌تواند نیاز به انجام عمل‌های جراحی مثل لیفت شقیقه، بلفاروپلاستی و کانتور صورت را برطرف کند.

در مقایسه هزینه این روش درمانی و زیبایی با سایر روش‌های تزریقی مثل فیلر و مزوتراپی باید گفت که PRP گرانتر است؛ اما ماندگاری آن بیشتر است. پلاسمای غنی از پلاکت از خون شما تهیه می‌شود؛ به همین دلیل احتمال ایجاد عوارض ناخواسته در آن نسبت به سایر روش‌ها بسیار کم‌تر است. برای گرفتن نتیجه، شما حداقل باید سه بار و بیشتر تزریق انجام دهید که می‌تواند هزینه نهایی شما را افزایش دهد.

ممکن است PRP عوارض جدی داشته باشد؟

عوارض PRP

تزریق PRP یک روش کم‌خطر است و عوارض جانبی جدی ندارد. پی آر پی از خون خود شما تهیه می‌شود؛ به همین دلیل احتمال ایجاد واکنش‌های آلرژیک و حساسیت وجود ندارد. سانتریفیوژ نادرست خون هنگام تهیه محلول، تزریق نادرست و رعایت نکردن بهداشت ممکن است عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشد:

  •   آسیب بافتی
  •   عفونت
  •   آسیب‌های عصبی
  •   خونریزی
  •   کبودی

با توجه به این عوارض جانبی، حتما برای انجام پی آر پی به متخصص مجرب مراجعه کنید تا این کار در محیط بهداشت با روشی درست انجام شود.

سخن پایانی:

در حال حاضر پی آر پی یک روش درمانی موثر برای حل مشکلات پوست و مو است. اثرات مثبت این روش، ماندگاری زیادی دارند؛ به همین دلیل نیاز به سایر عمل‌های جراحی را برطرف می‌کند.

شما می‌توانید برای خرید لوازم آرایشی و بهداشتی به فروشگاه ما مراجعه و محصولات مراقبت از پوست و جوانسازی مورد نیاز خود را با بهترین قیمت از میس و مستر تهیه کنید.



سوالات متداول:

چه کسانی نمی‌توانند پی آرپی انجام دهند؟

افرادی که مشکلات انعقاد خود دارند، داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند، عفونت فعال دارند یا سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف است، نمی‌توانند PRP انجام دهند.

برای برطرف کردن جای جوش، پی آر پی بهتر است یا مزونیدلینگ؟

پی آر پی باعث تحریک رشد سلولی می‌شود؛ به همین دلیل روش موثرتری برای رفع اسکار و جای جوش است.

مزوتراپی بهتر است یا پی آر پی؟

هر دوی این روش‌ها برای حل مشکلات پوست و مو موثر هستند؛ اما به دلیل استفاده از پلاسمای خود در PRP، نتایج حاصل از آن بهتر است و ماندگاری بیشتری دارد.

تزریق پی آر پی چه معایبی دارد؟

اگر این روش درمانی و زیبایی در شرایط استریل و توسط متخصص انجام شود، هیچ مشکلی ایجاد نمی‌شود؛ اما برای نتیجه‌گیری بهتر ممکن است نیاز باشد که این کار را چندین بار انجام دهید.

امتیاز دهید